FRÅGOR & SVAR 

ETT YRKE FÖR DIG?

Ett yrke för dig?

Yrket är spännande, självständigt och erbjuder varierande arbetsmöjligheter där ingen dag är den andra lik. En av många fördelar med att arbeta som makeupartist är att du kan ta med dig ditt arbete vart du än befinner dig i världen. En makeupartists vardag kan innefatta allt från brudmakeup, modereportage, visningar och reklamkampanjer till framställande av olika karaktärer till exempelvis film och musikvideor.

Du arbetar hela tiden med människor i olika situationer – modeller, kändisar, företagsledare, fotografer med flera och du måste kunna fungera i team, vara flexibel och anpassningsbar. Behovet av duktiga makeupartister ökar, bland annat på grund av det växande utbudet av nya TV-kanaler, reklambyråer, agenturer, internet och modemagasin, vilka gör att det hela tiden skapas nya arbetstillfällen. På IMC tar du det första steget i din karriär mot ett unikt konstnärsyrke fyllt av tradition och nyskapande.

Arbetet som professionell makeupartist är enormt roligt och utmanande. För många innebär yrket glamour och spänning – och det är en enorm bekräftelse och tillfredsställelse att få se sitt arbete på omslaget av ett modemagasin eller att få se sitt namn rulla förbi i eftertexten på en film. Bakom ligger mycket hårt arbete och ibland långa arbetsdagar.

 

Tempot är högt och det gäller att snabbt hitta kreativa lösningar. Minst lika viktigt som allt detta är att du vågar ta nya kontakter och på så sätt bygga ett kontaktnät och din utbildning och dina klasskamrater är en viktig del i detta. Som diplomerad makeupartist från IMC är dina chanser att få uppdrag mycket goda då skolan är känd för sina professionella elever. Det är helt upp till dig själv, precis som i alla yrken, om du vill lyckas. Under skolgången får du alla de verktyg du behöver för att kunna starta din karriär. Vi hoppas att du delar våra ambitioner. Om du är beredd att satsa är vi här för att hjälpa dig förverkliga dina drömmar och mål!

Vanliga frågor

Kan man söka CSN - bidrag för att gå IMC?


Eftersom IMC är en privat skola, är den inte studiemedelsberättigad.
Vad menas med modell?


Vissa schemalagda dagar kräver att man tar med sig modeller för sminkning, så sker även vid kursens slut som är en tre dagar lång arbetsprovperiod.
Bostad under utbildningen?


International Makeup Center har inte tillgång till lägenheter eller rum för uthyrning. Vi kan rekommendera Bostad Direkt, DN, Gula tidningen eller att du själv sätter in en annons.
Får man praktik?


Som den makeuputbildning på marknaden med längst erfarenhet, är det självklart att många uppdragsgivare ringer till IMC’s elever i första hand. Varken IMC eller någon annan skola kan garantera dig praktikplats men vi gör massor av uppdrag där elever är med och vi har många samarbetspartner, bland annat Make Up Store.
Var ligger skolorna?


Centralt i Stockholm och Malmö.
Vad händer när man är färdigutbildad?


Du är diplomerad makeupartist och kan direkt söka dig vidare ut på arbetsmarknaden. Efter avslutad utbildning är IMC’s elever alltid välkomna tillbaka till skolan för att tala med lärarna och få råd och tips om hur branschen fungera. Eller kanske vill du gå en fortsättningskurs?
Finns det jobb efter utbildningen?


Fler och fler anlitar makeupartister även för privat bruk, exempelvis vid bröllop, fester och olika event, vilket vidgat arbetsmarknaden. Media- och modebranschen expanderar hela tiden och genom detta ges fler arbetstillfällen.
Om man inte blir godkänd, vad händer då?


Skulle du inte bli godkänd vid slutproven finns möjlighet till omtentamen.
Hur ansöker man till skolan?


Genom att online fylla i anmälan på hemsidan. Du kan även skriva ut en ansökan eller hämta en i närmaste Make Up Store-butik och skicka in anmälningsblanketter. Fyll i alla uppgifter och skicka sedan in den till vårt kansli på adressen: International Makeup Center Kungsholmsgatan 15 112 27 Stockholm
Är det någon åldersgräns för att bli antagen till skolan?


Eleven ska ha gått klart grundskolan. För elever under 18 år krävs godkännande och underskrift av målsman.
Behöver man förkunskaper för att kunna söka till skolan?


Utbildningen kräver inga förkunskaper. Det viktiga är att du satsar 100% och är motiverad att lära dig och nå dina mål.
Hur finansierar jag min utbildning?


Skolan är inte CSN-berättigad. Dom flesta söker lån via sin bank eller sparar ihop till utbildningsavgiften. Eftersom IMC är en yrkesutbildning kan avgiften ses som en investering inför framtiden. I samarbete med Human Finans erbjuder IMC humana krediter för utbildningarna. Gå in på hemsidan och följ instruktionerna Besked får du inom 20 sekunder www.humanfinans.se. I vissa fall går arbetsförmedlingen eller försäkringskassan in och betalar utbildningen för eleven.
Kan jag söka stipendium?


Det finns böcker på biblioteken där du kan läsa om stipendier - fråga på biblioteket. Sök gärna fler stipendier och se till att vara ute i god tid då du söker, gärna ett år i förväg.